دندانپزشکی زیبایی
دندانپزشکی زیبایی به عنوان شاخه ای از علم زیبایی، شامل مجموعه اقداماتی است که هدف آن علاوه بر ارتقاء سلامت دندان ها، بهبود سطح ظاهری دندان ها است که این اقدامات شامل تغییر در رنگ، سایز، فرم و موقعیت دندان است به گونه ای که تغییر صورت گرفته روی دندان، با صورت، رنگ پوست، چشم ها و… متناسب باشد.
با پیشرفت های صورت گرفته در علم آمیخته با هنر دندانپزشکی زیبایی و همچنین تاثیر بسزایی که لبخند زیبا در تعاملات اجتماعی بین افراد ایفا می کند موضوع ترمیم و به ویژه زیبایی به پرطرفدارترین درمان در دندانپزشکی تبدیل شده است.
بر اساس پژوهش های صورت گرفته در زمینه ی مشکلات مربوط به زیبایی دهان و دندان، وراثت نقش مهمی در جنس دندان ها، رنگ آنها، مقاومت و در برخی مواقع حتی حالت های دندان ها و میزان رویش آنها دارد. خوشبختانه مهمترین دستاورد دندانپزشکی زیبایی اصلاح نقایص مربوط به دهان و دندان در افراد با ژنتیک های متفاوت است.
مجموعه درمان هایی که باعث زیبایی دندان ها می شود شامل موارد زیراست:
بلیچینگ: در این روش بدون اینکه دندان ها تراش زده شوند از مواد اکسیدکننده مانند پراکسید هیدروژن برای روشن کردن دندان استفاده می شود. بلیچینگ به دو روش در مطب، توسط دندانپزشک و در خانه انجام میشود هزینه اصلاح طرح لبخند با این روش نسبت به بقیه روش های دیگر کمتر است.
رنگ لمینت دندان
وقتی فرد برای زیبایی لبخند خود از شیوه های مختلف استفاده می کند و با مشاوره و راهنمایی پزشک متخصص به این نتیجه می رسد که باید برای زیبایی طرح لبخند از لمینت استفاده کند و تمامی شرایط برای این درمان مهیا می شود به یک نکتهٔ مهم دیگر بر می خورد که رنگ لمینت دندان چگونه باشد.
رنگی که برای هر فرد می تواند متفاوت باشد و می تواند طبق سلیقه خود، انتظاراتش را برای دکتر معالج توضیح دهد و پزشک شرایط و موارد مختلف را برای او توضیح دهد و با یک تعامل سازنده بهترین رنگ که در نهایت رضایت بیمار را حاصل کند به دست آید.
قبل از این باید بدانیم چه عواملی باعث می شود که دندان های طبیعی فرد رنگ خود را از دست بدهند و تا می شود از آن جلوگیری کند، زیرا که بهترین رنگ همان رنگ طبیعی دندان است.
استفاده از برخی داروها و آنتی بیوتیک ها: استفاده برخی از داروها در خانم های باردار در ابتدای حاملگی میتواند موجب تغییر رنگ دندانها شود، دندان های کودک به دلیل رسوب این دارو در طول فرآیند تشکیل دندان ها دچار رنگ شیری یا خاکستری می شوند.
پوسیدگی: باید گفت که این عارضه بسته به نوع پوسیدگی می باشد. معمولاً رنگ پوسیدگی در دندان ها در مراحل اولیه به رنگ سفید و پس از آن به شکل لکه های تیره رنگ می باشد. این پروسه در نهایت بر عصب ها تأثیر می گذارد که درد شدیدی را به همراه دارد. دندانپزشک مجبور به عصب کشی دندان می شود، سپس قسمت های پوسیده را تخلیه کرده و به ترمیم دندان می پردازد.
استعمال دخانیات و تاثیرات منفی آن بر دندان: تنباکو، سیگار، قلیان، نیکوتین و… دیگر ترکیبات شیمیایی خطرناک به طور مستقیم بر روی دندان های فرد تأثیر گذاشته و آن ها را تیره و کدر می نماید.
مصرف برخی از نوشیدنی ها هم چون: چای، قهوه، کاکائو و نوشابه بر رنگ دندان تأثیر می گذارد و رنگ آن را از سفیدی به سیاهی، قهوه ای یا زرد کدر تبدیل می نماید.
دهان شویه: استفاده مکرر از دهانشویه حاوی هگزیدین خوراکی، باعث تیره تر شدن دندان ها می شود.
فلوراید: دوز زیاد این ماده، در بلند مدت منجر به تغییر رنگ دندان ها از سفید به قهوه ای می شود.
برخی از اقدامات ناگهانی در دندان ها: مواردی که موجب میشود دندانها در معرض افتادن ناگهانی، آسیب دیدن یا قرار گرفتن در معرض یک نیروی خارجی که بر عصب تأثیر می گذارد قرار گیرند به تدریج رنگ دندان ها نیز به قهوه ای یا سیاه تبدیل می شود.
ناهنجاری دندانی یا ساختارهای ضعیف یا نقایص زایمانی: این علل در شکل گیری دندان تأثیر می گذارد، که بر رنگ مینا و عاج اثر مستقیم می گذارد، و منجر به تغییر رنگ دندان می شود. و بهتر است برای این منظور به یک دندانپزشکی زیبایی و ترمیمی و بهبود رنگ دندان ها مراجعه شود.
عوامل مؤثر در رنگ لمینت:
لمینیت دندان رنگهای متنوعی دارد و در واقع از طیف گسترده ای از رنگها تشکیل شده است. انتخاب رنگ لمینیت دندان به عوامل مختلفی بستگی دارد. از جمله عواملی که می توان به آن اشاره کرد، سلیقهٔ بیمار، سن، جنسیت، رنگ پوست صورت و رنگ سایر دندانهای اوست. هر کدام از این موارد به نوبهٔ خود تأثیر بسزایی در انتخاب رنگ لمینیت دندان دارند. در مجموع انتخاب رنگ این روکش زیبایی از اهمیت فراوانی برخوردار است.
بریج دندان: بریج دندان یا پل از یک دندان مصنوعی به نام پونتیک تشکیل شده است که بین دو روکش قرار می گیرد. دندان مصنوعی بریج در فضای خالی قرار می گیرد تا جایگزین دندان از دست رفته باشد، در هر طرف دندان مصنوعی نیزیک روکش قرار می گیرد این روکش ها روی دندان های طبیعی مجاور فضای خالی که برای نگه داشتن بریج در محل به کار می روند قرار داده می شود. بریج های دندان شامل انواع مختلف زیرهستند.
مزایای کامپوزیت ونیر، با توجه به شواهد و مطالعات متعدد، اراستگی ظاهری باعث افزایش اعتماد بنفس افراد میشود. با توجه به این واقعیت گرایش به اعمال زیبایی در بین افراد جامعه افزایش یافته است. در این بین زیبایی دندان به عنوان یکی از روش های دستیابی به اعتماد بنفس باید مورد توجه ویژه قرار گیرد. ونیر کامپوزیت دندان یکی از روش هایی است که به شایستگی این وظیفه را بر عهده داشته و با ترمیم دندان لبخند زیبایی را به افراد هدیه می دهد. ونیر کامپوزیت میتواند ترکیبی یکدست از نظر شکل و اندازه برای دندان ها به ارمغان اورده و تاثیر بسزایی در مقبولیت چهره ایفا نماید. با توجه به مزایایی که برای ونیر کامپوزیت بر شمرده شده است خواندن ادامه مقاله برای اشنایی با منافع این فرایند توصیه می شود.
معرفی ونیر کامپوزیت
ونیر کامپوزیت میتواند در مواردی که دندان با اسیب های جزئی همراه می باشد، بسیار مفید واقع گردد. بسیاری از مردم با نقصهای جزئی در دندان هایشان مواجه هستند که مایلند با صرف کمترین زمان به نتیجه دلخواه خود دست یابند. در مواجه با این مشکلات ونیر کامپوزیت پیشنهاد می شود. کامپوزیت ماده ای در دندانپزشکی می باشد که برای پر کردن دندان ها و یا در ترمیم دندان های شکسته، لب پر شده و ساییده شده کاربرد دارد. خیلی از افراد از به هم ریختگی و نا منظم بودن دندان هایشان گله دارند. ونیرکامپوزیت برای همه این موارد راه حل دارد. کافیست یکدست کردن دندان ها و از بین بردن فاصله های بین دندانی نا متعارف را به ونیر کامپوزیت بسپارید .
از جمله کاربردهای پر طرفدار ونیر کامپوزیت اصلاح رنگ دندان ها می باشد. افرادی که به هر دلیلی از رنگ دندان خود رضایت ندارند میتوانند به اسانی با مراجعه به دندانپزشک جهت رفع این مشکل اقدام نمایند. افراد حتی می توانند رنگ خاصی را که مدنظرشان هست انتخاب نمایند. بدیهی است که هر چقدر رنگ انتخابی به حالت طبیعی نزدیک باشد لبخند زیباتری را برای فرد به ارمغان می اورد.
عدم نیاز به تراش دندان ها
بدیهی است هر مراجعه کننده ای که برای درمان اقدام می نماید در وهله امیدوار است که این درمان با کمترین اسیب و با بیشترین دقت صورت گیرد. در ونیر کامپوزیت این اطمینان خاطر به بیمار داده میشود که اعمال زیبایی دندان بدون کوچکترین اسیبی به دندان صورت می گیرد. در این درمان هیچ گونه تراشی بر روی دندان ها برای قرار دادن ونیر کامپوزیت بر روی دندان داده نمی شود. این یعنی اطمینان خاطر از اینکه عاج و مینای دندان دچار هیچ گونه خراش و اسیب دید گی نمی شود.
امکان تحمل فشار بالا
بسیاری از افراد بعد از اعمال زیبایی یا ترمیم دندان به علت استرس ناشی از به وجود امدن نقص های احتمالی که از عدم مراقبت کافی ناشی میشود تمام تلاش خود را برای مراقبت حد اکثری به کار می بندند. این ممکن است باعث اختلال در امور عادی زندگی شود. ونیر کامپوزیت این اطمینان را به شما می دهد که ده برابر بیشتر از لمینت های چینی فشار جویدن غذا را تحمل نماید. در کنار اینکه باید اذعان کرد که همانند دندان های عادی در مواجه با مواردی همچون مصرف اجیل و شکستن اجسام سخت بیمار باید نهایت مراقبت را به کار ببندد. این تذکری است که دندانپزشکان در مورد دندانهای عادی نیز به افراد می دهند.
امکان ترمیم همانند دندان عادی
با همه این توضیحات طبیعی است که در مواردی نیز ونیر کامپوزیت دچار شکستگی یا بریدگی و تغییر شکل شود. در چنین مواردی نیز بدون هیچ گونه نگرانی با مراجعه به دندان پزشک همچون یک دندان طبیعی امکان ترمیم ان وجود دارد. این قابلیت برای ونیر پرسلن وجود ندارد. هنگامی که ونیر پرسلن با نقصی روبرو میشود باید تعویض شود و مانند ونیر کامپوزیت امکان بازسازی و ترمیم ان وجود ندارد.
لمینت دندان بدون تراش دندان
لمینت یکی از پر طرفدارترین روش های زیبایی است که باعث زیباتر شدن و جذاب تر شدن لبخند هر فردی می شود. انجام لمینت به دو صورت انجام می گیرد. لمینت بدون تراش و لمینت با تراش. هر کدام از این روش ها معایب و مزایای مربوط به خود را دارد. در ادامه درباره روش اول، یعنی لمینت دندان بدون تراش دندان صحبت خواهیم کرد.
چرا لمینت کنیم؟
دندان های درخشان و سفید، تأثیر چشمگیری در جذابیت افراد دارد. هیچ کسی از جذابیت و زیبایی بدش نمی آید. برای بدست آوردن این جذابیت، کافی است با کمک لمینت، سفیدی و درخشندگی را به دندان ها بازگردانیم. لمینت نه تنها باعث سفید شدن دندان ها می شود بلکه شکستگی، ترک خوردگی و بد فرمی دندان ها را اصلاح می کند. نتیجه کار، دندان هایی زیبا و درخشان خواهد بود که هر لبخندی با آن ها، جلوه گری می کند.
مزایای لمینت دندان بدون تراش دندان
- همان طور که از نام این لمینت پیدا است، در لمینت بدون تراش، هیچ تراشی روی دندان خورده نمی شود. در نوع لمینت سرامیکی که به لمینت با تراش دندان هم مشهور است، باید بخشی از مینای دندان تراشیده شود تا سرامیک روی دندان چسبیده شود اما در لمینت بدون تراش، لمینت روی دندان قرار می گیرد و هیچ آسیبی به مینای دندان وارد نمی شود.
- با لمینت دندان بدون تراش می توان برخی از مشکلات فواصل دندانی را بر طرف کرد. افرادی که فاصله بین دندانی دارند، گاها با انجام لمینت بدون تراش، نیازی به انجام ارتودنسی نخواهند داشت.
- از مزایای این روش باید به هزینه لمینت دندانی کمتر آن اشاره کرد. از طرفی معمولاً جلسات درمانی آن تنها به یک جلسه ختم می شود و نیازی به جلسات متعدد و ساخت لمینت در لابراتوار ندارد.
لمینت دندان با روش کامپوزیت
لمینت کامپوزیتی نام دیگر لمینت بدون تراش است. در این روش، از کامپوزیت که یکی از انواع پلیمرها است، استفاده می شود. کامپوزیت تنوع رنگی متعددی دارد و می توان درجه روشنی دندان ها را به انتخاب خود تعیین کرد.
مراحل انجام لمینت دندان بدون تراش
- از آن جایی که در این روش نیازی به تراشیدن مینای دندان نیست، در یک جلسه می توان لمینت کامپوزیتی را انجام داد.
- در ابتدا مدل کامپوزیتی موقت روی دندان ها گذاشته می شود تا در صورت رضایت بیمار، درمان انجام گیرد.
- دندان ها با مواد دندانپزشکی کاملاً پاکسازی می شوند. اسید مربوطه زده می شود و سپس دندان ها شسته و خشک می شوند.
- کامپوزیت روی دندان ها قرار می گیرد و در انتها ونیر کامپوزیتی پولیش می شود.
ارتودنسی: ارتودنسی روشی برای ردیف و مرتب کردن دندان هاست. وقتی دندان ها درست در کنار هم قرار نگرفته باشند موجب ایجاد درد و فشار بر روی ماهیچه های فک شده و باعث به وجود آمدن مشکلاتی در مفاصل فک و همچنین سردرد می شود درمانارتودنسی به درست قرار گرفتن دو فک بالا و پایین و کاهش درد در این منطقه نیز کمک می کند چرا که با بالغ شدن فرد امکان تغییر در شکل کلی فک بالا و پایین وجود دارد که این باعث نازیبایی در چهره ی فرد نیز میشود.
روکش: روکش های دندانی زمانی استفاده می شوند که علاوه بر زیبایی محافظت از دندان ها نیز مدنظر باشد. این روش درمان اغلب بر روی دندان هایی استفاده می شود که دچار تخریب شدید شده باشند. روکش ها ممکن است از جنس استیل رنگ ثابت، تمام فلز(مانند طلا و یا دیگر آلیاژهای فلز)، سرامیک ترکیب شده با فلز، تمام رزین یا تمام سرامیک باشند. روکش های استیل رنگ ثابت اغلب برای کودکان استفاده می شود و به دلیل آماده بودنشان نسبت به روکش های سفارشی قیمت پایین تری دارند. فلزات استفاده شده در روکش های تمام فلز شامل آلیاژهایی با درصد بالایی از طلا یا آلیاژهای فلزات اصلی مثل آلیاژهای کبالت- کروم و یا نیکل- کروم می باشند. روکش های تمام فلز گزینه ی مناسبی برای دندان های آسیابی که دیده نمی شوند محسوب می شوند. روکش های تمام فلز در برابر جویدن و گاز زدن بسیار مقاوم بوده و در برابر فرسودگی دوام بسیار بالایی دارند. روکش های سرامیکی ترکیبی با فلز بر خلاف روکش های تمام فلزمی توانند به رنگ طبیعی دندان ساخته شوند. بعد از روکش های تمام سرامیک این نوع روکش طبیعی ترین و شبیه ترین نوع روکش به دندان فرد است. روکش های تمام رزین در مقایسه با دیگر انواع روکش، از قیمت پایین تری برخوردارند و نسبت به روکش های سرامیکی- فلزی از استحکام کمتری برخوردارند.
ایمپلنت: ایمپلنت دندانی قطعه ای از فلز تیتانیوم است که اغلب به شکل ریشه دندان می باشد و داخل استخوان فک قرار داده می شود. ایمپلنت دندانی بعنوان پایه ای جهت قرار دادن پروتز روی آن استفاده می شود و بازسازی تاج دندانهای از دست رفته با استفاده ازاین پایه ایمپلنت مقدور می گردد. مراقبت از ایمپلنت ها یکی از چالش های این درمان دندانپزشکی زیبایی ترمیمی است. اگر بهداشت ایمپلنت رعایت نشود، مشکلات زیادی از جمله عفونت های شدید لثه و یا لق شدن پیچ های ایمپلنت برای بیمار اتفاق می افتد. به طور معمول، درمان های ایمپلنت توسط دو متخصص یعنی متخصص لثه و فک و ایمپلنتولوژیست انجام می شود این مسئله باعث می شود تا دوام ایمپلنت ها و سلامت لثه بیشتر شود و بیمار در معرض مشکلات کمتری قرار بگیرد.
در پاسخ به این سوال که بهترین روش کاشت دندان کدام است باید عوامل مختلفی مانند وضعیت دندان ها، انتظارات فرد از نتیجه درمان، همچنین هزینه کاشت دندان، برگشت پذیری، طول عمر و تاثیر روش انتخابی بر زیبایی لبخند درنظر گرفته شود.
گاهی قبل از آغاز روند زیبا سازی دندان لازم است روی دندان اقدامات ترمیمی کوچکی انجام شود تا آن دندان پایه ی خوبی برای مواد دندانپزشکی زیبایی باشد. دندانپزشکی ترمیمی شامل مدیریت و روش هایی است که دندانپزشک برای سالم نگه داشتن دهان انجام می دهد. شاید فکر کنید یک دندانپزشک عمومی هم می تواند، برخی درمان های ترمیم و زیبایی را انجام دهد، اما دندانپزشکی زیبایی نیازمند آموزش های تخصصی، گذراندن تحصیلات مرتبط و درک زیبایی ساختاری صورت می باشد تا نتایج درست و مفیدی از آن بدست آید.
فرم در حال بارگذاری ...